Bengbu Train Station Plaza

Schematic Design & Design Development

Description:
Designated as an urban project, the site is located in the underdeveloped rural countryside of Bengbu. The site lacked clear physical urban context to anchor its existence. In this absence, the project brief did not provide a clear program. It only stressed the importance of meeting the performance requirements of a high-speed rail station during peak travel seasons while providing cultural content of an urban plaza as a social collector.

The commission was not for the design of the actual train station but the design of an ensemble of two buildings to frame the north and south edges of an urban plaza and the design of the urban plaza. The design of the actual station was complete and under construction at the initiation of the project in early 2010. Through our analysis, it was further identified that the design needed to address and mediate a height difference of 5 meters between the main floor elevation of the train station and its adjacent urban plaza dictated by the performance requirement of the train station.

Conceptually, rather than seeing the above given conditions as conditions requiring remediation, they were utilized as opportunity to enhance the urban experience in the creation of an upper linear urban ground plane as a social stage to see and be seen. As a stage it is the intention of the design to allow multiple social activities of much more intimate scale to take place on the upper ground plane while larger communal activities to take place on the lower plaza creating an urban spectacle with multi-scalar effect.

Urbanistically, by creating an upper public ground plane 5 meters above the plaza, additional opportunities were created to define the retail perimeter thus activating and defining the entire edge condition of the urban space in what otherwise is an undefined urban context. In the performative, it is recognized that the principal aim of the plaza is to accommodate the multiple needs of the general public during peak travel seasons. The creation of the upper linear urban ground plane establishes a clear circulation pattern and dispersion strategy to easily move the people on and off the plaza and in and out of the train station.

As a measure to protect the environment toward a more sustainable future, multiple active and passive green technologies were considered for implementation in this project. These technologies include usage of solar energy in the form of BIPV, geothermo energy, grey water system, passive ventilation system, and maximization of natural daylighting.

An evaluation of these different systems, it was determined that solar energy combined with natural ventilation and natural daylight objectives have the most formal impact in the design of the overall building. With this recognition the form and expression of each of the buildings that frame the plaza as a collective mirrored pair were designed to absorb the maximum amount of sunlight from the building’s natural solar orientation. This resulted in a “tri-sectional twist” which ultimately becomes the form defining feature of the structures while creating 1715 square meters of surfaces for application of BIPV.

Sectionally, each of the buildings was designed with vertically stacked atriums with a large skylight in the upper atrium. The lower atrium at the base of the 3rd floor above the upper public (5-meter) ground plane and skylight atop of the 6th floor are all equipped with operable windows. This design strategy was to maximize natural day lighting in all public area while reducing the effective width of the structure and to allow passive stack ventilation to provide fresh air exchange through the internal triple height ventilated atrium.

From: worldbuildingsdirectory.com

Site Location:
Bengbu, China

Design Team:
Partner in Charge of Design:
Paul R. TANG
DAI Lei
Project Architect:
Jamie WU, Design Development through Construction
Joseph TRAN, Schematic Design
Courtenay BAUER, Concept Design
Project Team:
Marcus Xiaoqin CHEN
Anthony CHU
Tiffany DELL’AQUILA
Tina DENG
Mason NG
Asano YAGI
Construction Document: Bengbu Institute of Planning Design and Research
Curtain Wall Design: China State Construction Engineering Corporation (CSCEC)
Project Management: Beijing Huaxin Construction Management Company
General Contractor: Anhui Construction Engineering Group (ACEG)
Curtain Wall: Suzhou Kelida Curtain Wall Company

3_b02.jpg
       
3_b01.jpg
       
3_b12.jpg
       
3_b03.jpg
       
3_b15.jpg
       
3_b13.jpg
       
3_b29.jpg
       
3_b28.jpg
       
3_b27.jpg
       
3_b24.jpg
       
3_b25.jpg
       
3_b26.jpg
       
3_b30.jpg
       
3_b21.jpg
       
3_b20.jpg
       
3_b17.jpg
       
3_b16.jpg
       
3_b19.jpg
       
3_b22.jpg
       
3_b23.jpg
       
3_b18.jpg
       
3_b14.jpg
       
3_b11.jpg
       
3_b07.jpg
       
3_b10.jpg
       
3_b08.jpg
       
3_b09.jpg
       
3_b04.jpg
       
3_b06.jpg